E- ticaret nedir sorusu her geçen gün daha çok sorulmaktadır. COVID – 19 pandemiyle beraber daha yüksek ivme kazanan bu sektör, 2022 yılı itibariyle daha da öne çıkmaya başlamıştır. İnternet üzerinden ürün satan büyük pazar yerlerinin yanı sıra küçük girişimciler de dikkat çeker duruma gelmiştir.
E- ticaret,web sitelerinin yanı sıra sosyal medya kanalları üzerinden de gerçekleştirilmektedir. Bu içerikte e- ticaret nedir sorusunun yanıtından ve bu sanal ticaretin nasıl yapıldığından bahsedeceğiz.
E- Ticaret Ne Anlamına Gelir?
E- ticaret sorusu, son yıllarda arama motorlarının en çok aratılan soruları arasında yerini almıştır. E- ticaret, basit anlamda kişi ya da işletmelerin ürün ve hizmetlerini sanal ortamda sattığı ticaret türü olarak tanımlanabilir. Elektronik ticaret, internet kullanımının yaygınlaşmaya başlamasıyla beraber en sık maruz kaldığımız kavramlardan biri olmuştur.
1995 yılında ortaya çıkan E- ticaret kavramı, otel rezervasyonundan ev tekstiline varan geniş bir ürün ve hizmet çeşitliliği içerir. Günümüzde elektronik ticaret yapmak son derece basit hâle gelmiştir. Bu da elektronik ticaret sitelerinin ve platformlarının artmasını sağlamıştır.
E- Ticaret Türleri Nelerdir?
E- ticaret nedir sorusuna yanıt verdikten sonra bu ticaretin türlerine değinmekte fayda var. Elektronik ticaret dünyasını biçimlendiren yaygın iş modelleri aşağıdaki gibidir;
- B2C: sorusu sorulduğunda akla ilk gelen iş modellerinden biri B2C ticarettir. Bu türde şirketler bireysel tüketicilere yani son kullanıcılara satış yapar. En fazla tercih edilen iş modeli olduğundan hemen hemen herkes tarafından bilinir.
- B2B: Bu ticaret türünde şirketler diğer işletmelere satış yapmaktadır. Bu ticaret türünde çoğunlukla alıcı, ürün ya da hizmetleri tüketiciye yeniden satar.
- C2B: Kullanıcıların arayışlarının yanı sıra C2B ticaret türü de merak edilmektedir. Çünkü bu türde nadir olan bir durum olarak tüketiciler işletmelere satış yapar. Bu gruptaki işletmeciler, müşterilerin diğer işletmelere satışta bulunmasına izin verir.
- C2C: Son ticaret türü olan C2C türünde ise tüketicilerin diğer tüketicilere satış yapması söz konusudur. Şirketler, tüketicilerin tümünü birbirine bağlayan online pazaryerleri oluşturur.
E- Ticaret ile Geleneksel Ticaret Arasındaki Farklar Nelerdir?
E- ticaret nedir sorusuna yanıt verirken bu ticaret türünün geleneksel ticaret ile arasındaki farklardan da bahsetmek de gerekir. Yeni medya mecralarının ortaya çıkmasından önce tüm pazar stratejilerinde geleneksel yöntemler kullanılıyordu. Ancak teknolojinin gelişmesi ve pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte E- ticaret sorusunu soran kişilerin sayısı arttı.
Dijital dönüşüm ile birlikte adını epey duyuran E- ticaretin geleneksel ticaretten farkları aşağıda sıralanmıştır;
- E- ticaret, geleneksel ticarete göre daha esnek zaman imkânı sunar.
- Elektronik ticaret, geleneksel ticaret ile kıyaslandığında daha kolay iletişim olanağına sahiptir.
- Geleneksel ticarette, E- ticarete göre çok daha sınırlı ürün çeşidi vardır.
- E- ticaret türünde geleneksel ticarete göre çok daha az maliyet bulunur.
E- Ticaretin Avantajları Neler?
Arama motorlarında E-ticaret nedir sorusunu en çok aratan kullanıcıların merak ettiği ikinci konu ise elektronik ticaretin avantajlarıdır. Bu avantajlar aşağıda derlenmiştir;
- Elektronik ticaret, küresel pazarlama erişimi sunar.
- E- ticaret sektörü, her geçen gün hızla büyümektedir.
- Bu ticaret türünün sık tercih edilmesinin nedeni düşük maliyet içermesidir.
- Sanal ticarette online ürün siparişi yapmak çok kolaydır.
- Elektronik ticaret, doğrudan tüketiciye erişim sunar.
- E- ticarete katılmak için satıcıların güçlü fırsatları vardır.
E- Ticaretin Dezavantajları Nelerdir?
E- ticaret nedir ve avantajları nelerdir sorusuna yanıt verdikten sonra ilgili ticaret türünün dezavantajlarından da bahsetmek gerekir. Bazı işletmelerin bu dezavantajlar nedeniyle elektronik ticaretten kaçındığı bilinmektedir;
- Veri güvenliği konusundaki endişeler
- Sınırlı etkileşim ve yüz yüze görüşmenin eksikliği
- Lojistik planlamaları ve sevkiyat kısmındaki sorunlar
- Teknik sıkıntılar
Tüm bunlara rağmen e- ticaret nedir diyen satıcı adaylarının sayısı son derece fazladır. Çünkü bu ticaret türünde uzun vadede birçok avantaj vardır. Dev bir reklam panosu ayırtmak, bir dükkân kiralamak ve TV reklamı yaptırmak gibi büyük bütçe gerektiren uygulamalar E- ticarette yoktur.
E- Ticaret Nasıl Yapılır?
E- ticaret nedir ve nasıl yapılır konularını merak ediyor olabilirsiniz. Online alışveriş kavramının her geçen gün gelişmeye devam ettiği günümüzde E- ticaret ve yapım adımları nelerdir sorusu sık merak edilir. Elektronik ticaretin üç farklı yöntemi mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir.
M- Ticaret
Mobil cihazlarda gerçekleşen online işlemlerin “M- ticaret” olarak geçtiği bilinmektedir. Diğer adıyla mobil ticaret, birçok kişi tarafından tercih edilir. Kullanıcıların daha çok mobil telefon kullanarak satın alma işlemi yaptığı göz önüne alındığında bu ticaret türünün tercih edilmesine şaşırılmamalıdır.
Kurumsal E- Ticaret
Kurumsal E- ticaret sorusunun yanıtını merak ediyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz. Ürünlerin büyük şirket ve kuruluşlarından satın alınması ya da bu kuruluşlara satılması, kurumsal E- ticaretin tanımıdır. Büyük bir işletmeyseniz ve farklı türden birçok ürünü satmaya karar verdiyseniz kurumsal E- ticaret sorusuna yanıt bulmak istiyor olabilirsiniz. Bu konuda online satış yapmaya başladığınız anda kurumsal elektronik ticarete katıldınız demektir.
Sosyal Medyada E- Ticaret
Sosyal medyada E- ticaret nedir sorusu da kullanıcılar tarafından sıklıkla aratılır. Elektronik ticaret mağazalarının geniş bir kitleye pazarlanması ve tanıtılması, sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Sosyal medya, satış yapma noktasında müşterileri ve işletmenizi bir araya getirir.
E-ticaret hakkında merak ettikleriniz ve tecrübelerinizi paylaşmak için aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz.