Dijital pazarlama tüketicilere erişmek için internetin ve buna bağlı diğer araçların kullanılmasıdır. Mobil cihazlar, arama motorları ve sosyal medya kanalları, dijital pazarlamanın araçları arasında yer alır. Birçok uzman, dijital pazarlama ‘yı “geleneksel pazarlamaya kıyasla müşteri davranışlarını anlamak ve tüketiciye ulaşmanın yeni yolunu keşfetmek” şeklinde tanımlar.
Kısaca online pazarlama;
- İnternetin kullanıcılara ulaşma noktasında kullanımıdır.
- İçerik pazarlaması, e- posta, sosyal medya ve arama motorlarının müşteri kazanımı için bir araçtır.
Dijital Pazarlama Nedir?
Yeni bir sektör olan dijital pazarlama kullanıcılar tarafından yoğun olarak merak edilmektedir. Bu pazarlamada içeriklerin dijital medya kanalları (sosyal medya, e- posta, giriş sayfaları, web siteleri, mobil uygulamalar) üzerinde yayınlanması söz konusudur. Bunun yanı sıra ilgili sektörde içeriklerin SEO, SEM, PPC, kısa mesaj ve e- posta gibi çeşitli stratejilerle aktif tutulması gerekir.
Dijital Pazarlama Ne İş Yapar?
Dijital pazarlama yapankişinin hedef kitleyi tanımlaması, bu kitleye yönelik içerik üretimini sağlaması ve kitleye erişimin sürdürülebilir olmasını sağlaması gerekir. Dijital pazarlamacının belli stratejiler ile SEO kampanya ve stratejilerine yön vermesi önemlidir.
Günümüzde her şeyin dijital olduğunu göz önüne alırsak bu pazarlama türünün önemini kavramak daha kolay hâle gelir. İşletmeniz gün geçtikçe büyüyen küresel pazarda çevrimiçi pazarlama stratejisi uygulamıyorsa rakiplerinizin önüne geçebilmeniz neredeyse imkansızdır.
Dijital Pazarlama Faydaları Nelerdir?
Dijital pazarlama şirketlere ve kişilere sayısız fayda sunar. Müşterileri doğrudan etkileyen bu pazarlama stratejisinin sunduğu faydalar adeta derya denizdir. Doğru içerik ve teklifler, müşterilerle etkileşim kurma noktasında en dikkat çekici noktalardır. Online pazarlama ideal şekilde yapıldığında müşterilere ve dolayısıyla şirketlere önemli ölçüde fayda sağlar.
Dijital pazarlama içerik ve tekliflerin her firmaya uygun hâle getirilmesiyle yapılır. Böylece hedef kitlenin ilgili markaya olan ilgisi ve bağlılığı artacaktır. Bir online pazarlama hizmeti aldığınızda müşterileriniz onlara değerli bir hizmet sunacağınızı hisseder. En nihayetinde kullanıcıların güveni sağlamlaşır ve markaya olan sadakatleri artar. Dijital pazarlamanın getirileri aşağıdaki gibidir;
- Hassas Hedefleme: Uzmanlar, sosyal medya kanallarından ve SEO stratejilerinden yararlanarak daha nitelikli alıcılara erişebilir. Bu durum dönüşüm, marka kimliği ve gelir açısından önemlidir.
- Daha Fazla Erişim: Online pazarlama çoğu kullanıcı için basit bir erişim kanalı olan online ortamda yapılır. Bu da daha fazla kitleye erişmeyi kolaylaştırır.
- Ölçülebilirlik: Online pazarlama noktasında en büyük ilişkilendirmelerden biri de ölçülebilirliktir. Bu sayede pazarlamacılar hangi stratejilerin büyüme getirdiğini görebilir.
- Çeviklik: Dijital ortamdakihedefleriniz değiştiğinde yeni stratejiler geliştirmek çok daha kolaydır.
Dijital Pazarlamanın Getirileri Nelerdir?
Dijital pazarlama neredeyse hayatımızın her evresinde yer almaktadır. Gerek küçük ölçekli firmalar gerekse büyük şirketler, online pazarlama ve teknolojinin gelişiminden payına düşeni almayı tercih etmektedir. Bir firma olarak online pazarlamaya giriş yapmak istiyorsanız online pazarlamafaydalarını merak ediyor olabilirsiniz. Online pazarlamada kullanıcılara sunulan sayısız avantaj vardır. Bu avantajları öğrenmek üzere aşağıdaki başlıklara göz gezdirebilirsiniz.
Eşitlik
Online pazarlama dünyasında herkes eşittir. Diğer pazarlama türlerine göre daha fazla eşitlik sağlayan dijital pazarlama küçük ölçekli firmalartarafında ele alındığında adeta bir nimet niteliği taşır. Çevrimdışı pazarlamadaki büyük rekabet ve büyük reklam bütçeleri, küçük markaların tutunmasını zorlaştırabilir. Ancak online pazarlama sayesinde küçük firmaların sektöre tutunması daha kolay hâle gelmiştir.
Düşük Masraf
Çevrimiçi pazarlamadaha az masrafla büyük işler başarmayı mümkün kılar. Şirketler, diğer pazarlama türüne göre daha az masraf yapacakları online pazarlamaya güvenmektedir. Bir firmanın online pazarlama yapması için herhangi bir dükkân açmasına gerek yoktur. Bu da online pazarlamanın diğer türlere göre daha az maliyetli olmasına olanak tanır.
Reklam Detaylarını Seçebilme
Dijital pazarlama uygulamalarının daha ölçülebilir olduğunu söylemek mümkündür. Çevrimdışı pazarlama çabalarında genellikle televizyon kanallarına ya da billboardlara reklam verilir. Üstelik bu reklam çalışmalarını görmeden ücretini ödemek durunda kalabilirsiniz. Ancak online ortamda verdiğiniz reklamların detaylarını belirleyebilir ve tüm süreçlere hâkim olabilirsiniz.
Hızlı Sonuç
Online pazarlamada hızlı sonuç almak mümkündür. Bu pazarlama türünde verdiğiniz bir reklam sayesinde müşteriler siteniz ile etkileşime geçtiyse ya da ürünlerinizle tanıştıysa bu durumdan çok kolay bir şekilde haberdar olabilirsiniz. Bunun yanı sıra verdiğiniz bir reklamdan sonra sitenizin büyüme sürecini çok kolay bir şekilde takip edebilirsiniz. Bu, aynı zamanda uyguladığınız reklam stratejisinin başarı sağlayıp sağlamadığını görme noktasında etkili olacaktır.
Hedef Kitle Belirleme
Online pazarlamanın en büyük getirilerinden biri de hedef kitle belirleme şansıdır. Çevrimiçi pazarlama, kullanıcıya hedef kitlesini belirleme konusunda destek olur. Yaptığınız bir kampanyadan ya da kullanıcıya iletmeye çalıştığınız bir mesajdan memnun değilseniz bunu kolayca değiştirebilirsiniz. Aynı şekilde kendi hedef kitlenizi kolayca belirleyebilir ve stratejilerinizi bu yönde yapabilirsiniz.
Kullanıcıyı Harekete Geçirme
Online pazarlama yaparken çoğunlukla sosyal medya kullanılır. Sosyal medyada kullanıcıları harekete geçirmek çok daha kolaydır. Ürün tanıtımlarının yapıldığı sırada kullanıcılarla kolayca etkileşime geçebilirsiniz. Çevrimiçi pazarlamanın bu avantajlı yönü, fiziksel pazarlamada gösterdiğiniz eforun olmaması ve daha iyi stratejiler için verimli zaman anlamına gelir. Ayrıca kullanıcılar, bir ürünü görmek ya da satın almak için fiziksel mağazanıza gelemeyebilir. Ancak kullanıcıların online ortamda ürünü görme ve hızlıca satın alma kararı vermeleri daha olağandır.