SEO Uzmanı

SEO uzmanı, arama motorlarında optimizasyonlar yaparak web sitelerini üst sıralara çıkarmak, organik trafik artışını sağlamak ve dönüşüm oranlarını arttırmak için çalışmalar yapmaktadır. SEO uzmanı nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, hangi araçları kullanır gibi sorular için sizlere rehber tadında bir içerik hazırladık. Bu içeriğimiz ile SEO uzmanları hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.

SEO Uzmanı Nedir?

Bir web sitesini Google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkarmak için çalışma ve analiz yapan kişiye SEO uzmanı denir. SEO uzmanı ilgili olduğu web sitesinin organik trafiğini ve sıralama yükseltilmesini hedefler. Bununla birlikte ziyaretçi sayısının arttırılarak hedef kitleye doğal yollardan ulaşmak SEO uzmanlarının temel amaçları arasında yer almaktadır. SEO uzmanı yaptığı çalışmayı raporlama ve performans ölçümleme ile yükümlüdür.

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

SEO uzmanı olmak için herhangi bir okul bitirmek veya resmi eğitim almaya gerek yoktur. Özel SEO eğitimleri alan ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen kişiler rahatlıkla SEO uzmanı olabilir. Web siteleri için çalışmalar yapmak, bilgilendirici makaleler okumak ve teorik bilgileri uygulamaya dökmek SEO uzmanı olmak için önemlidir. İyi bir SEO uzmanı olmak için tecrübe gerekir. Bu sebeple farklı sektörlerdeki farklı projeler için SEO yöneticiliği yapmak uzman olmak isteyen kişilere büyük avantaj sağlayacaktır.

SEO Uzmanlarının Yaptıkları İşler – Takip Ettiği Süreçler

seo uzmanın yaptığı işler

Bir SEO uzmanı ne yapar? SEO çalışması sürecinde hangi işlemleri takip eder? Son zamanlarda bu soruların cevabı oldukça fazla araştırılmaktadır. Öncelikle SEO uzmanları, arama motorları için optimizasyonlar yaparak web sitelerinin Google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlamaktadır. Peki bu çalışma sürecinde yapılan işlemler nelerdir?

SEO Çalışmasına Başlangıç

SEO uzmanları çalışmaya başlamadan önce mevcut web sitesinin analizini yapar ve sonrasında çalışmaya başlar. Google sıralamalarının ne durumda olduğu ve bu sıralamaları yükseltmek adına neler yapılabileceğini bir liste haline getirir.  Sonrasında anahtar kelime takibi yapmak için kullanacağını SEO araçlarını belirler. SEO çalışmasının başlangıcında rakipleri analiz etmek başarıya giden yolda büyük bir adımdır. Çünkü rakiplerin trafik çektiği sayfalardaki içerikler ve anahtar kelimeler SEO uzmanı için önemlidir. 

SEO uzmanları, projenin ilk aşamasında Google Search Console ve Google Analytics bağlantısını da yapmalıdır. Ayrıca web sitesinden gelen arama, whatsapp mesajları ve formlar için de Google Tag Manager kurulmalıdır. Ahrefs, Semrush gibi araçlara kayıt yapılarak site audit yapılarak hatalar ve eksiklikler çıkarılmalıdır. Bununla beraber web sitesinde yer alan içerikler incelenir ve özgünlük kontrolü yapılır. Bir Google SEO uzmanı yol haritası çıkarmadan asla çalışmalara başlamamalıdır.

İçerik (Content) Çalışmaları

SEO çalışmalarında başarı sağlamak için içerik son derece önemlidir. Kullanıcıların ihtiyacına ve Google botlarına yönelik içerik yazılmalıdır. SEO uzmanı dikkat çekici, özgün ve kaliteli içerikler hazırlamalıdır. Öyle ki İçerik konusunda hassas davranmayan bir uzman asla başarı sağlayamaz. Mevcut içerikler harfiyen kontrol edilmeli ve imla hataları düzeltilmelidir. İçeriklerin uzunluğu incelenerek gerekli eklemeler ve odak dağıtan cümleler çıkarılmalıdır.

SEO uzmanları, belirli periyotlarda içerikler yayınlayarak çalıştıkları web sitesinin güncel kalmasını sağlarlar. Sektör trenlerine uygun olarak hazırlanan içerikler ise organik trafiğin yükselmesinde büyük rol oynar. Bununla beraber kaliteli ve kullanıcı deneyimine uygun olarak yazılan bir içerik sosyal medya platformlarında da paylaşılmaktadır. Ayrıca yararlı içerikler diğer web siteleri tarafından da fark edilip paylaşılacağı için backlink otoritesi açısından oldukça faydalı olacaktır.

Görsel Optimizasyonu

seo görsel optimizasyon

Bir web sitesi yavaş açılıyor ise kullanıcılar asla o web sitesinde zaman geçirmek istemez. Bu nedenle SEO uzmanları görsel optimizasyonlarını yaparak site hızını yükseltir. Yapılan bu optimizasyon ile sayfalar arasındaki geçiş hızları artar ve kullanıcılar site içerisinde daha rahat dolaşabilir. 

Profesyonel SEO uzmanları sitede yer alan bütün görselleri logo dahil olmak üzere optimize ederler. Fazla görsel kullanımı yapılan sayfalarda gereksiz görseller kaldırılır. Ayrıca yeni nesil bir uzantı olan webp formatında görseller web sitesine eklenir.

Altyapı – Teknik Çalışmalar

SEO çalışmasında web sitesinin altyapısı ve barındığı sunucu oldukça önemlidir. SEO uzmanları, web site tasarımcısı ile iş birliği içerisinde çalışarak web sitesinden maksimum verimi almaya çalışmaktadır. SEO teknik ve altyapı çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Hosting – Sunucu hızı
  2. SSL Sertifikası
  3. Mobil Uyumluluk
  4. Favicon kullanımı
  5. JavaScript ve CSS optimize işlemleri

%100 Başarılı bir SEO uzmanı, yukarıda yer alan teknik işlemleri kesinlikle gerçekleştirmelidir.

Pagespeed Insights Çalışması

Web sitelerinin hızını ölçmeye ve hız için iyileştirmeler için rapor sunan  Pagespeed Insights, SEO uzmanları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bir SEO uzmanı, bu araçta çıkan sorunlara göre projelerinde gerekli optimize işlemlerini yapmalıdır. Ayrıca Cumulative Layout Shift (CLS), Largest Contentful Paint (LCP), First Contentful Paint (FCP) gibi kavramlardaki hız skorları yorumlanarak aksiyon alınmalıdır.

Analiz, Rapor ve Fikir Alışverişleri

SEO uzmanları yaptıkları çalışmaları bir analize dayandırarak gerçekleştirmektedir. Her proje için farklı analiz ve istatistikler çıkarılmaktadır. Bu analizler genellikle rakiplerin organik trafiği ve anahtar kelimeleri üzerinden olmaktadır. Bununla beraber proje sahibine belirli periyotlarda performans ve keyword raporu atılmaktadır. Rapor üzerinden proje sahibiyle fikir alışverişinde bulunarak performansın arttırılması hedeflenmektedir.

SEO Uzmanlarının Kullandığı Yazılım ve Uygulamalar

SEO Uzmanlarının kullandığı yazılımlar

Profesyoneli bir SEO uzmanı, çalışmalarında farklı ve en doğru bilgiyi veren uygulamaları kullanmalıdır. Özellikle Google Search Console ve Google Analytics gibi ücretsiz olarak sunulan araçlar web siteler hakkında en net bilgiyi vermektedir. Sizlere SEO uzmanlarının kullandıkları araçlar hakkında bilgi verelim.

Google Search Console

Her SEO uzmanının kullandığı ve Google tarafından ücretsiz olarak olarak sunulan bir araçtır. Google Search Console, anahtar kelimelerin günlük olarak takip edildiği, web sitenizin organik tıklama ve gösterim değerlerinin yer aldığı bir uygulamadır. Ayrıca Google Search Console ile web sitenizdeki sorunları kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Teknik iyileştirmeler yaparak SEO işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Google Analytics

Google Analytics, Google tarafından tamamen ücretsiz olarak sunulmakla birlikte web sitenize gelen ziyaretçilerin raporunu detaylı bir şekilde veren bir uygulamadır. İstenilen tarih aralıklarında web sitesine gelen trafiği ve trafiğin kaynağını Google Analytics üzerinde görebilirsiniz. Ayrıca ziyaretçilerin demografik ( yaş, cinsiyet vb.) özelliklerini bu uygulama üzerinden analiz edebilirsiniz. 

Ahrefs

SEO analiz uygulamalarından biri olan Ahrefs, premium SEO araçları arasında yer almaktadır. Web sitenizin trafiğini, anahtar kelime sıralamalarını, backlink raporunu ve hatalarını gösteren 3.part bir uygulamadır. Anahtar kelimelerin aranma hacimlerini Google’a en yakın gösteren araçtır. Profesyonel SEO uzmanlarının en çok tercih ettiği araçlar arasında bulunur. Fakat aylık abone fiyatının yüksek olması sebebiyle üst düzey SEO uzmanlar tarafından kullanılmaktadır.

SemRush

Semrush, bir SEO analiz aracı olmakla beraber web sitenizdeki hataları görebileceğiniz bir 3. part uygulamadır. Veri kaynağını Google arama motorundan çeker. Anahtar kelime sıralaması, organik trafik, backlink raporu, anahtar kelime aranma hacimleri gibi birçok veriyi bir anda kullanıcılara sunar. Aylık fiyatlandırması ve piyasadaki demo sürümlerinin fazlasıyla işe yarar olmasından dolayı SEO uzmanları tarafından çoğunlukla tercih edilmektedir.

SE Ranking

Profesyonel SEO uzmanlarının en sık kullandığı araçlardan biri olan SE Ranking, fiyat performans uygulaması olarak ön plana çıkıyor. Özellikle SEO işlemlerinde hataları ve eksikleri bir rapor halinde sunmasıyla SEO uzmanlarının favorisi olmuştur. Ayırıca anahtar kelime sıralamalarını belirli tarih aralıklarında sunmasıyla büyük avantaj sağlamaktadır.

SEO Uzmanı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Firmanızın SEO sürecini yönetmesi için bir SEO uzmanı seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Tecrübelerimiz doğrultusunda SEO uzmanı seçerken dikkat etmeniz gerekenler:

  • SEO araçlarını (Semrush, Ahrefs, SE Ranking) profesyonel bir şekilde kullandığından emin olmalısınız.
  • Yaptığı SEO çalışmalarındaki başarılarını anahtar kelime sorgusu yaparak test etmelisiniz.
  • İş disiplini ve sorumluluk bilincine sahip olduğundan emin olmalısınız.
  • Daha önce bulunduğunuz sektörde çalışmış ise tecrübelerini açıklamasını istemelisiniz.
  • Daha önceki projelerindeki içerikleri ve meta açıklamaları kontrol ediniz.
  • SEO çalışmalarındaki planlarını inceleyiniz.
  • Şeffaf ve etik kuralları çerçevesinde iş yaptığından emin olmalısınız.
  • Karşılıklı güvene önem verin ve seçtiğiniz SEO uzmanına güvenmeye çalışınız. Güven olmadıktan sonra SEO çalışması her zaman yeni soru işaretlerini doğuracaktır.

En iyi SEO uzmanı seçmek için yukarıdaki kriterlere dikkat edebilirsiniz.

SEO Uzmanında Olması Gereken Beceriler

SEO uzmanı, bazı temel becerilere sahip olmalıdır. Eğer bu beceriler mevcut değil ise SEO başarısını yakalamak pek mümkün değildir. SEO uzmanında olması gereken beceriler:

  • Çalışılan projeler için sektör trendlerini ve Google güncellemelerini takip etme
  • SEO çalışması için yeterli olacak HTML bilgisi
  • Kullanıcı deneyimini iyi analiz etme ve müşteri empatisi yapabilmes
  • Teknik SEO sürecini iyi yönetme
  • Kullanıcılar ve arama motorları için içerik üretme
  • Temel düzeyde fotoğraf ve video düzenleme, hazırlama
  • Rakip analizini detaylı bir şekilde yapma
  • Sektörlerdeki yüksek hacimli anahtar kelimeleri tespit etme
  • Son kullanıcı psikolojini iyi anlama
  • Google sıralamalarını etki eden faktörleri analiz etme

Profesyonel ve Başarılı SEO Uzmanlarının Özellikleri

Profesyonel bir SEO uzmanı asla tesadüfen başarılı olmaz. Belirli özellikleri yerine getiren SEO uzmanları başarıyı daima yakalamıştır. SEO uzmanında bulunması gereken özellikler:

  • Teknolojiyi sürekli takip eder ve her zaman kendini geliştirmek için çabalar.
  • Araştırma yapmayı ve rapor haline getirmeyi severler.
  • Yenilikçi yapılarıyla her türlü yeniliği uygulamaya dökerler.
  • Verileri analiz ederler ve tamamen gerçek istatistikler üzerinden konuşurlar.
  • Düzenli ve disiplinli çalışmayı kendilerine ilke edinirler.
  • Başarılı olmayacakları bir proje hakkında umut vermezler. Gerçekçi yapılarıyla müşterileri memnun ederler.
  • Çalışmalarında şeffaf bir yol izleyerek verileri doğru bir şekilde firma sahibine iletir. Dürüst davranış sergileyerek belirli periyotlarda raporlamalarını paylaşır.
  • SEO çalışmalarını destekleyecek tavsiyeleri proje sahibi ile paylaşır.

SEO Uzmanı Mı Arıyorsunuz?

Rehber tadında hazırladığımız içeriğimiz ile SEO uzmanı hakkındaki bütün detayları sizlerle paylaştık. Eğer bir SEO uzmanı arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Merak ettiğiniz tüm sorular ve projeniz hakkında bilgi almak için seonedir.com/iletisim/  sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Seo Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?

SEO uzmanı olmak için özellikle okunması gereken bir bölüm yoktur. Ancak üniversitelerdeki bazı bölümler SEO ile biraz da ilişkilidir. İşletme, mühendislik, gazetecilik, pazarlama, reklamcılık gibi bölümlerde SEO uzmanlığı için avantaj sağlamaktadır. Fakat SEO eğitimi alan her birey kendini geliştirdiği sürece SEO uzmanı olabilmektedir.

SEO Uzmanı Ne Kadar Kazanır?

SEO uzmanlarının kazançları kıdem, tecrübe ve eğitim seviyesine göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca Freelancer SEO uzmanı ile ajansta çalışan SEO uzmanı maaş ücretleri farklı olabilmektedir.

SEO Uzmanlığı İçin Bir Sertifika Var mı?

Resmi olarak verilen bir SEO uzmanı sertifikası yoktur. Fakat profesyonel SEO uzmanları tarafından verilen eğitim sertifikaları bulunmaktadır. SEO uzmanı tercih ederken sertifikadan daha çok önceden yaptığı çalışmalara ve referanslarına bakmanızı tavsiye ediyoruz.

SEO Uzmanlığı Ücreti Ne Kadar?

SEO çalışması yapılacak web sitesinin durumu, sektörün zorluğu ve proje sahibinin taleplerine göre SEO uzmanlığı ücreti değişkenlik göstermektedir.